MANİSA – Dünyada fayton üreten beş firmadan biri olan Güneş Fayton, tamamı el yapımı faytonlarını Şili, ABD ve İngiltere başta olmak üzere 9 ülkeye ihraç ediyor. Her biri 12 kişi tarafından üretilen bu nostaljik araçlara ilgi büyük.

Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından fayton imalatı, Manisa’nın Akhisar ilçesinde yaşatılıyor. Dünyadaki beş fayton üreticisinden biri olan Güneş Fayton, turizm için önem taşıyan ve çevre dostu olan bu nostaljik araçları, 12 bin ile 17 bin TL arasında değişen fiyatlarla satıyor. 2010 Türk Japon Dostluk Yılı etkinlikleri kapsamında Mayıs ayında İstanbul, İzmir ve Eskişehir’de sahnelenen tiyatro oyununda kullanılmak üzere fayton üreten firma, geçtiğimiz ay Japon Türk Kültürü Değişim Derneği tarafından da ödüle layık görüldü.

Güneş Fayton İthalat İhracat San. Tic. AŞ. Satış ve Pazarlama Müdürü Zafer Geren, aslına uygun faytonlar, atlı kar kızakları ve çeşitli mobil satış büfeleri imal ettiklerini belirterek, her biri işinin ustası 12 kişi ve endüstriyel tasarımcı ekipleriyle çalıştıklarını, her yıl yeni bir model çıkarmaya özen gösterdiklerini söyledi. Geren, Akhisar’da yaklaşık 2 bin metrekare kapalı alanda üretim yaptıklarını ifade ederek, Akhisar Yolu üzerinde bulunan 5 bin metrekarelik ikinci yerlerini showroom olarak hazırlayacaklarını ve koyacakları büfelerde de Akhisar’ın yerel ürünlerini satarak, nostalji yaratacaklarını kaydetti.

Ayda 8 ile 10 fayton ve büfe imal edebilme kapasitesine sahip olduklarının altını çizen Geren, “Toplam 16 model fayton, 14 değişik çeşit ve ebatta satış büfeleri imal ediyoruz. Sürekli gelişim halindeyiz. Ancak hedefimiz, eskiyi değiştirerek değil, aslına sadık kalarak yaşatmak ve günümüz şartlarında kullanıma sunmak. Faytonlar kültürümüzün bir parçası” şeklinde konuştu.

Dünyada Romanya, ABD, Rusya, Almanya’da kendilerine benzer üretim yapan firmaların olduğunu ancak o firmaların da el yapımı değil, profil üzerine kaplama yaptıklarını ifade eden Zafer Geren, “Türkiye’de de bizim gibi üretim yapan başka fayton imalatçı yok. Küçük ölçekli üretim yapan firmalar her malzemesini farklı yerlerde yaptırarak, toplama şekilde imalat yapıyorlar estetiğe bizim kadar önem vermiyorlar” dedi. Geren, ürünlerinde kullanılan ahşapların kayın, çam ve dişbudak ağacı olduğu, fırınlanmış olarak aldıkları bu ağaçları özel depolarında 3-4 yıl bekletildikten sonra kullandıkları bilgisini vererek, “Ahşap zaman geçtikçe şekil değiştirebiliyor. Bu nedenle depoda beklemiş olan, dinlenmiş ağaçlar kullanıyoruz” diye konuştu. Faytonlarda ahşap oyma işlerinin tamamen el işçiliğiyle yapıldığını vurgulayan Geren, “Demir işçiliği sıcak el dövmesidir, ürünlerdeki nostaljik desenler ise nakkaş tarafından özenle yapılır. Kullanılan takımlar sığır derisidir ve elde dikilir” dedi.

Üretimin yüzde 20’si yurt dışına imal ettikleri faytonların yüzde 20’sini yurtdışına, yüzde 80’ini yurt içine sattıklarını kaydeden Zafer Geren, 2009 yılının kriz nedeniyle kötü geçtiğini ancak Eylül ayından sonra ciddi bir toparlanma yaşadıklarını, satışlarının yüzde 30 ile 40 oranında arttığını söyledi. Geren, ihracat rakamlarından da memnun olduklarını ifade ederek, “Başta Almanya ve Azerbaycan olmak üzere, Yunanistan, Bulgaristan, Hollanda, İsviçre, İngiltere, Şili ve ABD’ye ürün satıyoruz. Ürünlerimize yurtiçi ve yurtdışında otellerden AVM’lere, belediyelerden valiliklere kadar pek çok kesim ilgi gösteriyor” diye konuştu.

Müşteri yelpazesi çok geniş Geren, önemli kurumsal müşterileri arasında Edirne, Manisa ve Kastamonu Valilikleri, Sarıkamış ve Dikili Kaymakamlıkları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSTON AŞ, Eminönü, Ankara-Altındağ, Adana, Eskişehir Büyükşehir, Manisa, Gümüşhane, Isparta, Kars, Yalova, Kırıkkale, Saraybahçe, Zonguldak-Bakacakkadı Belediye Başkanlıkları, İzmir Ticaret Odası, Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri, Rahmi Koç Müzesi, Marmaris Yat Marina Turizm AŞ, Kırklareli-İğneada Resort Otel, Keskinoğlu Tavukçuluk, Kutsal Grup (İstanbul-Parkada) ve çeşitli AVM’lerin bulunduğunu açıkladı.